Optocht reglement

Deelname

Carnavalswagens en -groepen uit heel Oosterhout en van de aangrenzende gemeenten kunnen deelnemen aan de Grootse Optocht in Nölerhout, op voorwaarde dat ze voldoen aan onderstaand reglement.

Inschrijven

Inschrijven kan tot en met de donderdag voor de optocht. Er is een inschrijfformulier dat via de internetsite www.dewielewoalers.nl ingevuld kan worden en kan worden gemaild naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Dit inschrijfformulier kunt u hier downloaden.

Wanneer het formulier bij ons binnen, is krijgt u een reactie dat we hem hebben ontvangen. Krijgt u geen reactie binnen 1 dag, belt u dan even met het secretariaat.

Eigen risico/aansprakelijkheid/schade/letsel

Deelname aan de optocht geschiedt geheel op eigen risico. C.V. de Wielewoalers uit Oosterhout is niet aansprakelijk voor letsel en/of schade aan deelnemers en derden ontstaan voor, tijdens en na deelname aan de optocht.
Deelnemers dienen er voor zorg te dragen dat hun wettelijk verplichte verzekeringen en de verzekering van de wagen in orde zijn. (WA en/of WAM).
De bestuurder van het trekkend voertuig dient in het bezit te zijn van het daarvoor geldende rijbewijs en drinkt uiteraard geen alcohol.

Uitreiking startnummers

De startnummers kunnen vrijdagavond voorafgaand aan de 4 dolle dagen afgehaald worden in Dorpshuis de Schakel, Honsvoet 2 in Oosterhout. Deze moeten goed zichtbaar aan de voorzijde van de wagen/groep bevestigd worden.

Route optocht

De deelnemers aan de optocht stellen zich, vanaf 13.00 uur, op in de Oosterhoutsestraat. Men kan zich zowel links als rechts opstellen richting Klein Amsterdam. Om 13.30 uur zal onder het toeziend oog van onze Prins het startsein voor de optocht worden gegeven. Vanuit de Peperstraat draaien we linksaf naar de Gansstraat. Aan het eind slaan we linksaf de Dorpsstraat in en over het Vredesplein gaan we tegen de keer de Hoge Hofstraat in. Na een stukje Peperstraat slaan we rechts de Hoge Wickstraat in om via de Spaanstraat weer op de Peperstraat te komen. Ter hoogte van de van Woerkomstraat slaan we linksaf om gelijk weer linksaf de Kempenbongerd in te slaan. Aan het eind gaan we rechtsaf de Parkweg op om weer op de van Woerkomstraat uit te komen. Deze volgen we om hem bij de Fruithof weer te verlaten. Na een klein stukje Breeacker gaan we linksaf en komen we weer op de Dorpsstraat. We gaan rechtsaf de Pastoor Savenijelaan in langs het Wielewoalerspad tot we in de Zandstraat zijn gekomen bij het Wielewoalersnest, het eindpunt van de Grootse Nölerhoutse optocht.

Opstelling van de optocht

Deelnemers kunnen opstellen vanaf 13:00 uur. Aanrijden naar de start moet plaatsvinden via de Oosterhoutsestraat. Opstelling van de carnavalswagens vindt plaats op de Oosterhoutsestraat richting Peperstraat volgens instructie van de Optochtcommissie. Houd links bij het opstellen.
Het is verplicht dat de chauffeur en tenminste een persoon bij de wagen aanwezig blijven tijdens het opstellen in geval van onvoorziene verplaatsing of bij een calamiteit. Voor het opstelling van de loopgroepen geldt hetzelfde als voor de wagen. De gemeente heeft ons erop gewezen dat op de wagens alleen mensen mogen tijdens de optocht. Dus alléén vanaf de start tot het eindpunt. Wanneer wagens naar bijv. het startpunt rijden, na afloop van de optocht naar huis of bijv. naar een andere plaats om daar deel te nemen aan de optocht, mag er niemand op de wagen zijn. Het is belangrijk dat de organisatoren van de optochten de deelnemers hier op wijzen. Niet alleen omdat het gevaarlijk is maar ook omdat het verboden is en (daarom) (letsel)schade niet vergoed wordt door de verzekering. De bestuurder van het betreffende voertuig is dan persoonlijk aansprakelijk.

Aanwijzingen

Aanwijzingen van de Optochtcommissie bij aanvang en tijdens het verloop van de route dienen strikt opgevolgd te worden. Uitgangspunt is een goed aaneengesloten optocht. Sluit daarom steeds aan en vermijd oponthoud. Zorg dat de afstand met de voorganger maximaal 15 meter bedraagt.

Leeftijdsgrens

Er is geen leeftijdsgrens gesteld aan deelnemers van de optocht!

Veiligheid

De constructie op de wagens moet met het oog op de veiligheid van publiek en deelnemers op een degelijke en verantwoorde manier gemaakt zijn. Carnavalswagens dienen op voorschrift van de gemeente voorzien te zijn van een 7 kilogram poederblusser en een E.H.B.O.-trommel.
Eveneens volgens voorschrift van de gemeente dienen met het oog op de veiligheid van met name kinderen aan beide zijden van een carnavalswagen twee deelnemers mee te lopen. Met het oog op de veiligheid is het gebruik van vuurwerk verboden.

Drankmisbruik/openbare orde

Drankmisbruik is niet toegestaan. Discriminerende en/of (zeden)kwetsende uitlatingen of afbeeldingen worden niet toegelaten.

Muziek

De muziek die ten gehore wordt gebracht dient gedurende de gehele optocht een feestelijk karakter te hebben. Tijdens het opstellen mag de muziek alleen gedempt ten gehore worden gebracht. Het maximale geluidsniveau mag 85 db bedragen.

Overtreding

Bij overtreding van het reglement zowel voor, tijdens als na de optocht, wordt u door de organisatie gewaarschuwd. Bij geen gehoor hieraan geven kan uitsluiting of diskwalificatie volgen.

Categorieën deelname

Deelnemers worden ingedeeld in een van de onderstaande categorieën:

o Wagen uit Oosterhout, 16 jaar en ouder
o Groep/ paar/ individueel uit Oosterhout, 16 jaar en ouder
o Jeugd tot 10 jaar binnen en buiten Oosterhout
o Jeugd 11-15 jaar binnen en buiten Oosterhout
o Wagen, groep/ paar /individueel buiten Oosterhout, 16 jaar en ouder

Prijzengeld en bekers

Wij geven geen prijzengeld als startvergoeding en er is ook geen prijzengeld voor winnaars. Voorwaarde voor het mededingen aan prijzen is dat deelnemers de gehele route hebben gelopen en/of gereden. Naast de te winnen bekers zullen de Wielewoalers ook consumptiemunten als prijs mee gaan geven aan de nummers 1-2-3 van de categorie wagens, groepen, de Dorpshuistrofee en Henk van Damtrofee. De winnaar van de categorie “wagen/ groep/ paar/ individueel buiten Oosterhout, 16 jaar en ouder” ontvangt naast een beker ook consumptiemunten als prijs.

Jurering

De jury wordt aangesteld door de C.V. de Wielewoalers uit Oosterhout.
De jury zal de deelnemers beoordelen op de onderdelen:

  • Idee
  • Afwerking
  • Uitbeelding/Uitvoering

Elk van deze punten weegt even zwaar.
De uitslag van de jury is bindend.
De jury behoudt zich het recht voor, in overleg met de Optochtcommissie, om deelnemers in een andere dan de opgegeven categorie in te delen.

Disclaimer

Aan dit reglement kunnen door deelnemers geen rechten worden ontleend.
In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist C.V. de Wielewoalers uit Oosterhout.

Inlichtingen

  • Via de site: www.dewielewoalers.nl of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Telefonisch via het secretariaat.

Secretariaat

Mark Zwitserloot
De Breeacker 27
6678 DG Oosterhout (Gld)
Tel. 0481481912

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Internet: www.dewielewoalers.nl